Chov čmeláků v roce 2025
Zdravím a hlásím první dělnice zemních v letos nově obsazeném čmelinku na zahradě u domu. Dotaz, od jaké noční teploty schovávat Čmelín na noc do domu? Čmelíny na zahrádce stále prázdné a hledáčky už nevidím, jedna občas přiletí, hledá a pak frnkne do výšky a pryč. Díky ať se daří.
Když hlásí mráz, tak bych to uklízel, pokud to máš po ruce a není to pro tebe problém. Záleží na místě, době trvání mrazu, ale to stejně neodhadneš. Hlásit můžu 0 a bude k ránu -5 a to už je blbý. A pokud je tam jen královna a pár dělnic, tak to moc nevyhřejou. Nicméně je možné, že kdyby nějaký plod umrznul, tak už si hnízdno s dělnicemi dokáže poradit a nezanikne. Jen se můžu zpomalit rozvoj hnízda o pár týdnů.Seidlici píše: ↑úte 06. kvě 2025 19:17:40Zdravím a hlásím první dělnice zemních v letos nově obsazeném čmelinku na zahradě u domu. Dotaz, od jaké noční teploty schovávat Čmelín na noc do domu? Čmelíny na zahrádce stále prázdné a hledáčky už nevidím, jedna občas přiletí, hledá a pak frnkne do výšky a pryč. Díky ať se daří.
Zvládne to bez problémů. Navíc to prvně zažije při výlezu, že musí klapku zvednout, což je i obecně doporučený postup a mnohdy je to složitější než zvedání z venku. Proto je lepší přivírat a finálně zavřít klapku, když je královna zrovna uvnitř.
Tak se skutečně potvrdilo, že v jedné budce mám zemní čmeláky, kteří se tam usadili úplně sami. Budku jsem na jaře připravil ven a záhy zjistil, že tam už něco žije dřív, než jsem začal aktivně zabydlovat. Nyní jsou tam už dělnice. U zemních bych to nečekal ani se mi to nikdy nestalo. Zřejmě je to královna z jiného hnízda poblíž, které se všimla klapky a hnízdo zabrala. Tahle budka byla loni prázdná a na jiném místě.
Můžu potvrdit, že při zavřené klapce jim vylézání dělá větší potíže než zalézání dovnitř.