Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Luboš

Šárí,tak to dopadlo ještě dobře.Čistíš klapku?
Šárí

Klapku čistím pořád. Přijdu tam ráno, klapka je ulepená a je tam mezírka, vyčistím. Přijdu v poledne, je ulepená a je tam mezírka, vyčistím. Přijdu večer a hádej co, a ještě jako prémii dostanu žihadlo do prstu při čištění-jsou fakt rychlí a šikovní, když jde o to dát žihadlo.

Jestli není ta lepivost pylu tím vlhkem? Všechny květy jsou teď neustále promočené, skoro se mi nepovedlo nasbírat letos aspoň přiměřeně suchý bezový květ na sušení. Nebo tak lepí pyl pořád? Já mám letos čmeláky poprvé.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj Šárí, zemní si hnízdo celkem brání. Po týdnu jsem ve 21:15 šel zkontrolovat hnízdo zemních s červeným světlem a stejně jeden vyletěl a takovým kamikadze letem mě zkoušel trefit.
Jinak jsem přes den prohlížel hnízdo rolní a to je úplně jiná pohádka. Holky jen tak vylézají, případně vzletí a koukají co se to děje. Posbíral jsem zvlhlou vrchní vrstvu čmeltranu a vhodil nový matroš. Všechno pěkně v kraťasech, tričku a bez rukavic.
S vlhkostí mám potíže každoročně. Zvažuji nějaké absorbční sáčky.
Máte někdo s něčím zkušenost?
Zajímavý návod na větrací střechu od pana Hercoga má Kaos na webu čmeláci plus. Ale jak tam píší, to je varianta pro období, kdy se dramaticky nemění teplota den / noc.
U zemních úlků je v parných dnech větší cirkulace vzduchu spíš na škodu, protože z teplého vzduchu z venku se v chladnějším úlku voda sráží celkem fest.
Proto bych chtěl vyzkoušet ten absorber. Napadl mě zeolit, ale ještě jsem nezkoumal podrobně jeho vlastnnosti.
Šárí

Jo, rolní na sobě nechají dříví štípat. U nás loni doslova, usadili se v dutém polenu a dali o sobě vědět, až když ho přítel rozštípnul, to už trochu znervózněli a začali poletovat. Složili jsme poleno dohromady a dali pod stříšku do výšky.
Já byla ovšem tak čmelařsky nevědomá, že mně vůbec nenapadlo uložit je do nového, neobsazeného luxusního čmelínu, který se válel o dva metry dál naplněný fungl novým čmeltranem. Přitom bych to určitě zvládla i bez kukly a rukavic, byla to jen královna a pár malých chudinek dělnic tak do dvaceti. Místo toho jsem jim tam strčila malou mističku medu :roll:
Dodneška bych plakala nad svou blbostí-mohla jsem už loni mít pěkné hnízdo, zajímavé zážitky, místo toho tohle za pár dnů zaniklo.
Také jsou letos rolní jediní z běžných druhů, které jsem u nás v okolí vůbec nezahlídla. Druhé loňské rolní hnízdo usazené v zemní díře hned u vchodu do slepičího kurníku se postaralo asi spíš o dodávku bílkovin slepicím a rozhodně ne o mladé matky, zaniklo ještě dřív než to polenové.

Jinak já mám v hnízdečku sucho, až mně to překvapilo. Možná se vyplatí umístit ho pod střechu, aby na něj moc nepršelo. Já ho letos na takovém místě mám a na příští rok už jsem si vyhlídla dvě pěkná místa taky pod střechou, ale ještě víc ve stínu.
S vlhkostí bych bojovat nechtěla. Mám ten typ čmelínu s plexisklem pod stříškou a při vlhkosti bych byla ve velkém pokušení to plexi odstranit a zvýšila tak riziko napadení.
Luboš

No,moje dvoje luční frčí bez problémů,dělnic utěšeně přibývá.Mojí velkou letošní kaňkou byla zemní.Protože jsem se nedočkal v termínu žádných dělnic,jsem to přičítal vymrznutí,přestože jsem právě v tomto úlku zkoušel topnou destičku.Matka začala létat častěji a nezdržela se uvnitř ani dvě minuty a to nebylo dobré znamení.Až dnes jsem otevřel úlek že jej vyčistím,krásný džbánek jak žalud veliký,nějaké buňky,matka nikde.Vše se zdálo v pořádku,až po profouknutí chodbičky hadicí vyletěl špunt z chmíří orobince,umaštěný od matky.Nevím co mě to napadlo ho tam přidávat do výstelky,nikdy jsem to nedělal a jistě už neudělám.Dělal jsem to v dobré víře aby to matka měla echt měkkoučké a tímto se jí dodatečně omlouvám.Sám jsem se vlastní chybou připravil o zemní o které jsem tak stál.Ať Vám to všem létá.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Já přišel o rolní. Už bylo pár dělnic, vše vypadalo dobře. Pak se provoz v úlu zmenšoval, až ustal. Jednou jsem otevřel klapku, vylezla ven slaboučká dělnice. To byla poslední, co se vylíhla. Když jsem teď prohledal úl, našel jsem jen pár prázdných kokonů, žádné uhynulé čmeláky. Myslím si, že ze začátku když ještě létala matka ven, postihla ji nějaká nehoda na pastvě a hnízdo bez královny pomalu zaniklo.
U hájových a jedněch lučních už jsou nové matky.
Luboš

Vojto to se stává,myslím si že v přírodě je velmi mnoho hnízd,které z různých příčin nedojdou k novým matkám,jen to nevidíme.Čeho si ale všímám je minimum motýlů.Když jsem chodíval přes louku k lesu,zvedal se při každém kroku,neuvěřitelný počet malých hnědásků,modrásků jak jsme je běžně nazývali,nevím jak se jmenovali doopravdy,dnes je jeden motýl na padesáti metrech.Je to jako s ptactvem,drobnou zvěří,rybami a hmyzem všeobecně.Naštěstí se mi nezdá,že by u mě na chalupě ubývali ti naši čmeldové a mám vždy radost,když pošlu nějaké nové matky do světa🙂
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Luboši máš pravdu. Vím, že v přírodě zanikne spoustu čmeláčích hnízd, jen je mně líto, že to bylo moje hnízdo. A motýlů je fakt hodně málo proti mým dětským letům. To bylo hodně druhů, teď se objevi sem tam babočka paví oko a bělásek. Asi na to mají vliv ta šílená množství postřiků, co používají zemědělci.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Tak mám nové matky u druhých lučních , zbývají ještě skalní
Odpovědět