Ucpaný vletový otvor

Tipy a rady na ochranu čmelína před škůdci.
Odpovědět
Jana

Prosím, co to znamená, když vletový otvor do čmelína je úplně zavoskovaný - ucpaný - je tvrdý jako beton? Čmelín je obydlený desátý den. Klapka ještě nebyla úplně zpuštěná.

Dnes ráno byl běžný pohyb čmeláčí matky, viděla jsem ji, jak vyletěla ráno ven. Přivezli jsme nějaké nové květiny ze zahradnictví vhodné pro čmeláky, které jsem dala před čmelín a na nich jsem viděla hned čmeláky. Později jsem viděla jak nějaký čmelák se pokouší dostat do úlu, hledá vletový otvor pod střechou a v místech, kde není. A teď jsem zjistila, že vletový otvor je ucpaný.

Můžete poradit, jestli je to normální, případně co dělat?
Jana

u2.jpg
(11.36 KiB) Zatím ještě nestaženo
Takhle vypadá ucpaný vletový otvor. Při dotyku prstem mi připadala hmota zcela tvrdá, ale zkusila jsem do toho píchnout špejlí, a je to měkké - viz malá dírka po špejli. Zřejmě to nebude vosk, ale rouskový pyl. Netroufám si čmelí královnu rušit, zřejmě něco takového udělala ve stresu, nebo dala najevo, že pylu má dost a netřeba lákat další čmeláky na zahradu novými květinami. Mám jen obavy, aby tam neměla žízeň.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, určitě odstranit. Čmeláci se musí dostat ven za potravou. Zdraví, Tomáš.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Jsou tam určitě čmeláci?
Jana

Děkuji moc, pokusila jsem se to odstranit, nejdřív vypadlo něco jako napěchovaná hlína, za tím je žlutý pyl, ale úplně to odstranit nejde.

Pokoušela jsem se to, co tam bydlí, vyfotit ještě než se to zavíčkovalo, je to ale hrozně rychlé. Takže fotky jsou rozmazané.
c1.jpg
(5.14 KiB) Zatím ještě nestaženo
c2.jpg
(3.64 KiB) Zatím ještě nestaženo
c3.jpg
(3.74 KiB) Zatím ještě nestaženo
Je to chlupaté, má to hnědý zadeček a na konci malou bílou skvrnku, tělíčko má černé, nemá žádné žluté pruhy.
c4.jpg
(48.17 KiB) Zatím ještě nestaženo
Nejblíže tomu je bumbus exímius - čmelák výtečný.
Jana

c5.jpg
(77.85 KiB) Zatím ještě nestaženo
Tady je ještě jedna zdařilejší fotka.
Jana

Z obav, aby vevnitř nebyl uvězněný čmelák jsme ucpávku otevřeli , ale nic živého tam nebylo, jenom žlutý pyl. Do čmelínu od té doby nic nelétá. Dnes jsme se podívali pozorněji a bylo tam 1 cm dlouhá a 0,5 cm široká kukla.

Dali jsme dotaz na Al - co to je:

Ten objekt 1 cm dlouhý a 0,5 cm široký je téměř jistě kukla (přesněji kokon se zakuklenou larvou nebo již kuklou) samotářské včely. Včela se uvnitř děje, přezimuje a vylíhne se až příští jaro.
Co dělat dál?
Váš čmelín nyní hostí jiného, ​​ale stejně užitečného opilovače! Nechte vchod tak, jak je (pokud jste ho znovu neucpali, včelka si poradí). Kokon nerušte. Příští jaro se z něj vylíhne nová včelka.
Pokud stále chcete čmeláky: Můžete pořídit druhý čmelín a doufat, že si ho nějaká královna čmeláka vybere. Ten stávající je teď "obsazený" samotářskou včelou.
I když to není čmelák, kterého jste původně očekávali, poskytli jste domov důležitému opilovači, což je skvělé. Fotky jsou sice rozmazané, ale zbarvení (černé tělo s oranžovo-žlutým ochlupením) by mohlo odpovídat například samičce zednice rezavé (Osmia bicornis), která je běžným obyvatelem hmyzích hotelů a podobných dutin.
Jana

Prosím, máte někdo s něčím takovým zkušenost?
Odpovědět