Chov čmeláků v roce 2026
U nás už je docela živo, zemní hledají jak o závod. Včera jsem jednoho zkusil usadit, a vypadá to, že úspěšně. Pamatovací let sice nic moc, nedával jsem tomu naději. Ale během odpoledne několikrát shozená značka a dneska taky, dokonce jsem ho viděl jednou zaletět dovnitř. Tak snad zůstane. Byl by to úspěch, na první pokus a ještě zemní. Za 6 let se mně zemního nepodařilo nikdy usadit. Jen se bojím, aby nepřišly velké mrazy.
To já jsem dneska moc dobře nedopadla. Byla jsem venku třikrát a neviděla jsem ani čmeláka. Ale lítají-na okně ve sklepě uvízla zemní, jenže asi tam byla dost dlouho a byla tak vzteklá, že se vůbec nedala usadit a hned frnkla. Škoda, mohla to být jedna z mých loňských matek.
Ale loni jsem usazovala až okolo 5. dubna, tak je čas.
Ale loni jsem usazovala až okolo 5. dubna, tak je čas.
V úlu, kde byla vloni skalní, včera a dnes několikrát shozena značka. Říkal jsem si, že na skalní je ještě moc brzo. Dneska jsem dvakrát viděl, jak odtamtud vyletěla zemní, usadila se sama. Jestli se vrátí některá loňská skalní, bude asi mazec.
Vojto gratuluji.Já dnes u nás poprvé viděl hledačku,na první pohled jako zemní,ale drobná.Neměl jsem příležitost si ji podrobněji prohlédnout,natož odchytit,ale řekl bych,že se o zemní nejednalo.Nevím co by to mohlo být za druh.K samotnému večeru mně soused donesl velikou zemní kterou chytil v dřevníku.Nasadil jsem ji a po opouštění předvedla krásný zapamatovávací let se vším všudy.Do tmy se nevrátila,tak uvidím zítra,co značka.Přeji hodně zdaru.
Dneska na zahradě několik hledaček zemních a jedna luční. Ta nehledala, byla na pastvě. Zavřel jsem klapky na 3 úlech, protože se kolem nich motají zemní, které už mám ve dvou úlech, další bych chtěl obsadit jinými druhy.
malá zemní je nejspíš cmělák hájový. Těm se v našich úlech vůbec nelíbí.Luboš píše: ↑pát 13. bře 2026 20:58:10Vojto gratuluji.Já dnes u nás poprvé viděl hledačku,na první pohled jako zemní,ale drobná.Neměl jsem příležitost si ji podrobněji prohlédnout,natož odchytit,ale řekl bych,že se o zemní nejednalo.Nevím co by to mohlo být za druh.K samotnému večeru mně soused donesl velikou zemní kterou chytil v dřevníku.Nasadil jsem ji a po opouštění předvedla krásný zapamatovávací let se vším všudy.Do tmy se nevrátila,tak uvidím zítra,co značka.Přeji hodně zdaru.
Jo, úly přijímá prý velmi neochotně. Takže já měl vloni štěstí, že se mně jí podařilo usadit. Čekám, jestli se letos vrátí do rodného hnízda některá loňská matka.
Tak možná to byla hájová.Jinak ta zemní co mně donesl soused se chytla,pravidelně létá a klapku už má téměř dovřenou.Dokončuji nový čmelín pro zemní,létalo dost hledaček,tedy v sobotu,dnes ne,je mizerné počasí ,vítr,sněhové přeháňky,nestojí to za nic.Mám připraveny i jiné čmelíny,ale chci také jiné druhy čmeláků a čekám na navrátilky lučních,ale ty jsem letos ještě neviděl.