Chov čmeláků v roce 2026

Prostor pro vše kolem čmeláků, jejich chovu a pozorování.
Odpovědět
Šárí

A druhý čmelín mám stále prázdný.
Vyvětrala jsem, přeskládala vystýlku a nikdo se nechce usadit. Už musím mít přes třicet odchytů. Nedalo mi to a chytám dál...

Je to ale zajímavé, pozorovat létající matky tak dlouhou dobu, vlastně to stojí za to.
Poslední dny už létají jen skalní a rolní, zemní a luční zmizeli. A jednou už mně naplano vybzounila i pěkná sršní matka.
Chtěla bych ještě aspoň zkusit usadit třeba zahradní. Loni jsem tu pozorovala velmi efektní tmavou formu, dělnice celé černé, jen s malým bílým znamínkem na zadku. Ale lítaly tu i obyčejné žíhané. Matka ale jen jediná a nevyšlo to.

Rozesmutnilo mně hlavně to, že mně odmítla jedna maličká rolní maminka, která se právě chystala udělat špatné rozhodnutí a usadit se v hromadě polen určených letos k nasekání. Vůbec v té hromadě bylo rolních víc, asi navrátilky, bohužel se tam špatně chytají. Loni jim to tam mohlo vyjít, letos ale mají smůlu. Možná ještě ocením prázdný čmelín, až zase rozštípneme poleno s rolním hnízdem.
Luboš

Dávám za pravdu Wombatikovi.S pačmeláky se tento týden roztrhl pytel.Ale ještě není nic ztraceno.V sobotu jsem usadil touženou a u nás vzácnou skalní,zatím to vypadá dobře.A mé druhé přání rokytku ,jsem promáchl a dokonale zaplašil.Jinak rezervuji jeden úlek pro rolní,teprve u nás začínají,tak snad se povede.Jinak mám usazeny troje zemní,na pět pokusů velmi slušný výsledek.Dvoje s dělnicemi,třetí čmelín až budou dělnice a nebude létat matka bych chtěl přenechat kolegovi.Nemám s tím zkušenosti,pokud někdo poradí budu rád.No a dvoje luční zatím bez dělnic.Byly to navrátilky,vrátila se spousta matek,byla tlačenice,musel jsem je odhánět.😀
wombatik

Tady fakt nic.,jen ty pacmelaci. Přitom slunce, bezvětří, idealni podmínky. Ale je pravda, ze rano je pravidelne mraz, tak je to mozna brzdí. Uz ani člověk nevi, jak to ma.byt, jiny roky bylo podstatně teplejší počasí, jak mame tu klimatickou změnu.

Podle toho, ze nevidím zadny ani na kytkach ani na hluchavkach, tak je opravdu možný, ze jeste neco vyleze. Rolní jsem jeste neviděl vůbec.

Bohuzel jak pisu, me časově možnosti jsou omezené a tak si nemuzu moc vyskakovat a doufat, ze se mi nejaky sladi podle google kalendáře :)
Šárí

Nakonec se mi nejspíš povedlo zabydlet druhý čmelín. Narazila jsem ještě den před čarodějnicemi na zemní matku. Sice už jsou zemní matky letos za zenitem, ale tahle byla čilá, neošoupaná a nemám co ztratit, takže jsem ji ubytovala a od dalšího dne je značka pravidelně dole. Klapku jí můžu začít spouštět až patnáctého, snad jí do té doby zavíječ nevyčuchá.

V druhém čmelínu se skalní už je klapka skoro dole. Je to opravdu napínavé nevědět, jestli tam matka pořád je, když už není značka. Bohužel na čmelín z větší dálky mám jen mizerný výhled, takže jakési mihnutí jsem viděla, ale jisté to není. Po dovolené tam prostě ale buď budou první dělnice, nebo prázdno.
Hugo.008

V neděli se objevila moje letošní vůbec první dělnice a to rokytová. Jsou to vždy nervy, když se poprvé potýká s klapkou směrem dovnitř. Někdy to trvá i ke dvěma minutám, než se podaří klapku dostatečně nadzvednout a proklouznout dovnitř.
Šárí, pořiď si malou kamerku a budeš mít přehled a stejné nervy jako já až to uvidíš.
:-)
Šárí

Vojto, kamerku jsme zkoušeli loni. Nebylo na ní nic než hodina a půl nehybné klapky. Nějak se mi to neosvědčilo.
Ale přehled letos už mám.
Napřed jsem včera zkoušela večer po rozsvícení pouličních lamp klepat na čmelín, jestli se matka ozve, a nic. Protože mám čmelín s dvojitými stěnami, nadzvedla jsem víko, a pořád nic. Takže jsem víko opatrně zvedla a pořád nic. Nakonec jsem ještě zvedla horní vrstvu čmeltranu-jojo, nemá se to dělat-a tam byla. Uraženě se na mně podívala a zalezla si někam do komůrky.
Moje letošní skalní matka prostě nebzučí, nevyřítí se při vyrušení na vystýlku ve výhrůžném postoji jako ta loňská, ale je potichu a zalezlá. Osmnáctý den od usazení. No, další zkušenost. Snad do rána zapomněla na tu troubu, co jí kouká do postele.

Jinak jsem ještě dnes viděla pěknou zemní hledačku. A asi metr od ní skoro synchronně stejným stylem hledala babice pučmeloutice. Vážně byly obě až na ten chybějící pruh na zadečku skoro stejné. Ještě jsem nikdy pačmeláka neviděla, nedocházelo mi, jak to může klamat. Být to loni v dubnu, když jsem začínala, klidně nějakou pučmeloutici chytnu a usadím.
Vojta

Hugo, taky je mně jich líto, když se perou s klapkou, než se to naučí. Řekl bych, že větší problém jim dělá vylézt ven než zalezt dovnitř.
Hugo.008

Tak u mě je to spíš naopak. Zevnitř ťukají do klapky aby se dostaly za světlem které vidí. Dovnitř je to čistě pudové. Někde tam to je, musím se tam dostat, ale sakra kudy, když furt narážím do toho plexi. :D
Ale pak se stává, že klapku zevnitř okopává jedna neodbytná a přes ní lezou ostatní dovnitř i ven.

Šárí, kamerka musí mít funkci "detekce pohybu (motion detect)" aby nahrála jen když se před objektivem něco děje. Pak máš minimum nezajímavých záznamů.
Nechci tu dělat reklamu, ale kdybys chtěla nějakou doporučit, tak mi napiš do soukromé zprávy.
Vojta

Mám dělnice v dalším úlu, tentokrát luční. Jen se mně nedaří zabydlet poslední šestý úl, usazoval jsem několikrát skalní, vždycky to vypadalo že jo, ale pak se další den nevrátila.
Luboš

I já dnes první dělnice lučních,druhé luční by měly být také co nevidět.Letos se mi nepodařilo usadit rokytky,viděl jsem jen dvě za jaro,už je na ně nejspíše pozdě,a rolní,kterých je u nás letos minimum.Přitom spolu s lučními jsou u nás nejběžnější druh.Jestli na ně byl loni špatný rok,nevím.Ještě je vidět sem tam matka,ale nedaří se mi ji chytit a ta jedna co jsem usadil frnkla.Tak snad se ještě zadaří,už moc času nezbývá.
Odpovědět