Zdravím ve spolek.
Já letos zatím stihnul připravit dva zemní úlky a jeden co je uvnitř chodby chalupy. Do zemního se včera koukla jedna zemní a odletěla bez známek zájmu. Zato dnes do toho co je v chalupě přiletěla luční v 15:30, při odchodu důkladně prozkoumávala česno a do večera stihla 5 návratů. Na večer se sice nevrátila, ale věřím že zítra se objeví.
Zatím jsem nezkoušel odchytávat. Jednak se mi minulý rok poštěstilo, že byly ve 4 úlech samousazené a za druhé jsem zatím neměl moc času. Doufám že budou nějaké navrátilky a hlavní nálety teprve začnou.
Chov čmeláků v roce 2026
Páni, Hugo, samousazení... to já pokládám za scifi. Měls tam loni ty luční, nebo to ani není navrátilka?
Já jen letos chodím a tahám všude síťku a úplně zbytečně, ani čmeláček. Mé dva čmelíny zejí prázdnotou. Přitom bylo tak pěkné počasí.
Kdybych měla jeden čmelín na loňském místě, asi navrátilky mám. Jenže loni jsem byla úplný začátečník a to místo bylo špatné, mé loňské čmeláky zachránilo od uvaření jen mizerné studené léto, asi dvakrát měli i tak opravdu na kahánku. Tak jsem letos vybrala zapadlá stinná místa, kde se ale těžko někdo samousadí.
Nevím, jak můj odchyt dopadne, protože mi dochází, že jsem vlastně nikdy neviděla jinou hledající matku než zemní. Dělnic je tu v létě spousta druhů, takže matky musí létat rozličné, ale nějak jsem je míjela, asi nejsou tak nápadné.
Já jen letos chodím a tahám všude síťku a úplně zbytečně, ani čmeláček. Mé dva čmelíny zejí prázdnotou. Přitom bylo tak pěkné počasí.
Kdybych měla jeden čmelín na loňském místě, asi navrátilky mám. Jenže loni jsem byla úplný začátečník a to místo bylo špatné, mé loňské čmeláky zachránilo od uvaření jen mizerné studené léto, asi dvakrát měli i tak opravdu na kahánku. Tak jsem letos vybrala zapadlá stinná místa, kde se ale těžko někdo samousadí.
Nevím, jak můj odchyt dopadne, protože mi dochází, že jsem vlastně nikdy neviděla jinou hledající matku než zemní. Dělnic je tu v létě spousta druhů, takže matky musí létat rozličné, ale nějak jsem je míjela, asi nejsou tak nápadné.
Já mám zatím usazeny dvě zemní,těch létá dost,ale už je nechci.Podobně jako Vojta jsem viděl rokytku na jívě a jednu hledající luční.Nesnažil jsem se o její odchyt,čekám po loňských navrátilky.Luční s rolními jsou u nás nejpočetnějším druhem,na případný odchyt bude dost času.Rád bych třeba tu rokytku,u nás často nevídanou skalní nebo zahradní.Zahradní vidím každoročně na kvetoucí ostrožce stračce,přestože jsem nikdy neviděl hledačku.Prostě tu jsou v malém zastoupeni,jen mít štěstí.Přeji všem ať se daří.
- Hugo.008
- Stálý člen

Šárí, není to navrátilka. Ale vloni v tomto úlku byly zemní a dotáhly to do nových matek, tak doufám že se neobjeví navrátilka a luční nevyžene. Mimochodem, zemní si letos dávají načas a zatím jsem zaznamenal jeden pokus o osídlení jiného úlku, ale moc zvídavá nebyla, takže návrat neočekávám. Nadějněji vypadá třetí úlek, kde se dnes celkem 3x objevila jiná luční. Zajímavé je, že vloni jsem je tu nijak hojně nepozoroval. Stejně tak zemní , které byly před dvěma roky hojně, vloni skoro nebyly a žádnou jsem neměl. Poslední tři roky jsou hodně různorodé. Možná je to i tím, že ráz okolní krajiny se razantně změnil. Zrušili tu rozsáhlé sady jabloní a plochy byly osázené svazenkou. Myslím že velmi pozitivní pro hmyz všeobecně. Žádná chemie a pastva rozhodně dlouhodobější než sterilní sady, kdy je chvilku nadbytek všeho a zbytek sezóny je celá plocha bez kvítku. Dnes tu byla pěkná kosa, tak snad to bude bez následků.
U nás sněží, teplota 2°C. Byl jsem se podívat ve skleníku a když jsem šel kolem čmelínů, právě vylezla ven zemní. Proletěla se po zahradě a hned zase šup dovnitř. Doufám, že má uvnitř nějaký nektar, aby měla co jíst, protože to počasí se asi hned nezlepší.
Teda připadám si letos jako ten největší dřevák, který si měl objednat čmeláky z Troubska, protože sám nic neusadí.
Jediná zemní matka, kterou jsem chytila, se už do úlu nevrátila, kamínek leží ve vchodu nehnutě už třetí den a je to naprd.
A to bylo loni koncem léta iluzí, co příští rok usadím. Pozorovala jsem přes léto zdejší dělnice a je tu z čeho vybírat, všechny běžné druhy plus dokonce i dvakrát jsem viděla prokazatelně čmeláka lesního pár metrů za plotem.
Místo slunečných velikonoc je tu spíš zima a vítr a matky se do hledání asi ani moc nehrnou. I dneska jsem tahala venku síťku, kdyby náhodou některá zatoužila po troše deště, ale nic.
Jediná zemní matka, kterou jsem chytila, se už do úlu nevrátila, kamínek leží ve vchodu nehnutě už třetí den a je to naprd.
A to bylo loni koncem léta iluzí, co příští rok usadím. Pozorovala jsem přes léto zdejší dělnice a je tu z čeho vybírat, všechny běžné druhy plus dokonce i dvakrát jsem viděla prokazatelně čmeláka lesního pár metrů za plotem.
Místo slunečných velikonoc je tu spíš zima a vítr a matky se do hledání asi ani moc nehrnou. I dneska jsem tahala venku síťku, kdyby náhodou některá zatoužila po troše deště, ale nic.
No počasí opravdu nic moc.Sice se oteplilo,ale bez slunce a velký vítr.To čmeldům moc nesvědčí.Nemám čas vysedávat u čmelínů,ale podle shozených znamének to vypadá,že obě usazené zemní pravidelně létají,co jim také zbývá,uvidíme co z toho bude.Žádnou hledačku jsem neviděl,předpokládám že to teprve přijde s lepším počasím.Vojto,jak to vypadá s Tvou zemní?
Ahoj Luboši, obě zemní se vrací do úlů bez pylových rousek. Buď mají dostatečné zásoby, nebo ještě nenakladly vajíčka. Jsem z toho zmatený. Ale vidím je létat dost často. Do hnízda se nechci podívat, abych ho nepoškodil.