Chov čmeláků v roce 2026
- Zdenda
- Velmi aktivní člen

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,tak já lepinox používám a to až když jsou ve čmelínech první dělnice,použiju ty silnější brčka o průměru asi 4 milimetry,strčímdo lepinoxu,že se naplní tak do délky 1 cm,dám do vletu a fouknu opatrně ale celkem dlouze,pootevřu ale víko,jinak by při fouknutí lepinox neměl kam vniknout a vyfoukl by mi zpátky do obličeje.Zatím jsem od té doby,co ho používám(cca 5 let)se zavíječem problémy už neměl.Šárí píše: ↑pát 06. bře 2026 20:30:52Taky už jsem začala hledat zavaděč, který se přes zimu poděl bůhvíkam. Blíží se to.
Ale mám malou krabičku Lepinoxu, protože zavíječ mně loni dost štval. Jenže teď, když už je čas vyhrabat čmelíny ze sklepa, jsem zjistila, že vlastně nevím, co s ním dělat. Něco málo jsem si tu přečetla, ale ta představa foukání Lepinoxu brčkem do rozdováděného květnového čmelínu je nějak neradostná.
Používáte někdo Lepinox, a pokud ano, tak jak?
Zdendo, děkuju. Mně tu už radili foukat Lepinox do podestýlky, ty zase říkáš do vletu. No, mám dva čmelíny, tak asi zkusím od každého jedno, pokud budou oba obsazené, a uvidím, co to udělá.
Právě jsem na zahradě lapila luční matku a zavedla do čmelínu, a hned minutu na to jsem odchytila zemní a šup s ní do druhého. Zdá se, že už se mi čmeláci aspoň nevyhýbají obloukem, tak snad při mně štěstí zůstane i při usazování.
Raději bych teda byla za luční, ale moc bych brala obě. Luční tu jsou celkem asi řidší, loni jsem viděla jen asi čtyřikrát v květnu vždy jen po jedné dělnici na ozdobných česnecích u souseda.
Ty česneky byly plné různých čmeláků, tak jsem si pro letošek taky nějaké modré ozdobné pořídila, aby bylo na co koukat. Také jsem si koupila semena červeného jetele pro čmeláky. Víc čmeláčích kytek nemám kam dát, ale náš trávník je plný jetele a různých dalších drobných květin a loni jsme byli mezi čmeláky oblíbení, protože jsme posekali vždy jen část a udržovali to pořád kvetoucí.
Právě jsem na zahradě lapila luční matku a zavedla do čmelínu, a hned minutu na to jsem odchytila zemní a šup s ní do druhého. Zdá se, že už se mi čmeláci aspoň nevyhýbají obloukem, tak snad při mně štěstí zůstane i při usazování.
Raději bych teda byla za luční, ale moc bych brala obě. Luční tu jsou celkem asi řidší, loni jsem viděla jen asi čtyřikrát v květnu vždy jen po jedné dělnici na ozdobných česnecích u souseda.
Ty česneky byly plné různých čmeláků, tak jsem si pro letošek taky nějaké modré ozdobné pořídila, aby bylo na co koukat. Také jsem si koupila semena červeného jetele pro čmeláky. Víc čmeláčích kytek nemám kam dát, ale náš trávník je plný jetele a různých dalších drobných květin a loni jsme byli mezi čmeláky oblíbení, protože jsme posekali vždy jen část a udržovali to pořád kvetoucí.
Včera se mi vrátila navrátilka lučních,po loňském hnízdění šlo do světa spousta krásných matek,tak jsem záměrně čmelín neobsazoval.Akorát jsem se k tomu přichomýtl,vletěla dovnitř jako by se nechumelilo.Snad jich nebude víc,to by nebylo zrovna žádoucí.Dneska jsem v tom větru neviděl jedinou hledačku,jen jednoho ztuhlého zemního na trávě.Dal jsem ho na sluníčko a když pookřál jsem ho usadil na kočičky.A to jsem koukal.Ihned se začal krmit,evidentně pookřál a začal přelétávat z květu na květ.Tak jsem mu popřál hodně štěstí.A dnes se mi vrátily první dvě vlaštovky.Hned je na chalupě radostněji.
Zdravím, v pátek hned drvni zemní zdárně usazen. Hledal pred barakem, tak jssm nevahal.
Ale jinak to letos nejak nestiham sledovat. Prijde mi, ze letos je jaro pomalejsi, coz je pro cmelaky dobre. Na skalní je jeste brzy? Nerad bych je propasnul.
Ale jinak to letos nejak nestiham sledovat. Prijde mi, ze letos je jaro pomalejsi, coz je pro cmelaky dobre. Na skalní je jeste brzy? Nerad bych je propasnul.
Jo, skalního bych taky brala všemi deseti.
Jinak u usazované luční do loňského čmelína byla včera i dnes shazována značka, tak snad mi to konečně trochu úspěšně dopadlo.
Ještě je tu možnost, že se tam chodí matka jen nadlábnout cukrové hmoty, ale doufejme, že ne. Nezbývá než čekat.
Bohužel v druhém čmelínu s usazovanou zemní zase ani ťuk. A čmelín je nový, potřebovala bych ho letos obydlet a provonět.
Jinak u usazované luční do loňského čmelína byla včera i dnes shazována značka, tak snad mi to konečně trochu úspěšně dopadlo.
Ještě je tu možnost, že se tam chodí matka jen nadlábnout cukrové hmoty, ale doufejme, že ne. Nezbývá než čekat.
Bohužel v druhém čmelínu s usazovanou zemní zase ani ťuk. A čmelín je nový, potřebovala bych ho letos obydlet a provonět.
Leží tu nechutný sníh a máme zahradu plnou ptactva, co marně pátrá pod prázdným krmítkem. Dokonce i párek divokých kachen k nám přiletěl hledat bůhví co, zoufale se motají po celé zahradě.
Ta živá zahrada je velkým kontrastem ke smutné prázdnotě mých čmelínů
. Luční matka se na mně po dvou dnech asi vybodla a už včera a natož dneska neshodila značku ani jednou, o druhém čmelínu ani nemluvě. A nové matky se do sněhu nepohrnou.
Asi jsem udělala chybu, když jsem před dvěma dny stěhovala druhý čmelín na nové místo kousek vedle toho obsazeného. Asi to matku odradilo, ten ruch okolo. Loni jsem udělala snad všechny začátečnické chyby, co se tu na stránkách vypisují a všechno mi to prošlo, letos je se začátečnickým štěstí vážně konec.
Už pochybuju, že vůbec něco ubytuju. A už vůbec ne včas. Jedeme začátkem května na šest dnů pryč a doufala jsem, že už budou v čmelínech první dělnice a zasypaný Lepinox, protože květen je období nejvíc ulepených klapek a nikdo je šest dnů nebude čistit. No smůla. Vypadá to, že možná ani nebude důvod klapky čistit.
Ta živá zahrada je velkým kontrastem ke smutné prázdnotě mých čmelínů
Asi jsem udělala chybu, když jsem před dvěma dny stěhovala druhý čmelín na nové místo kousek vedle toho obsazeného. Asi to matku odradilo, ten ruch okolo. Loni jsem udělala snad všechny začátečnické chyby, co se tu na stránkách vypisují a všechno mi to prošlo, letos je se začátečnickým štěstí vážně konec.
Už pochybuju, že vůbec něco ubytuju. A už vůbec ne včas. Jedeme začátkem května na šest dnů pryč a doufala jsem, že už budou v čmelínech první dělnice a zasypaný Lepinox, protože květen je období nejvíc ulepených klapek a nikdo je šest dnů nebude čistit. No smůla. Vypadá to, že možná ani nebude důvod klapky čistit.
Dneska ráno u nás déšť se sněhem. Tak jsem dal na česno kostičky z lega s medovou vodou. Za 4 hodiny kontrola a obě kostky úplně suché. Tak jsem je znovu naplnil a chvíli počkal. Za chvilku se objevily obě matky a začaly sosat. Za pár vteřin vycucly jeden kalíšek a daly se do dalšího a chutnalo jim.
A pak z jedné klapky vylezla první dělnice zemního a taky si pochutnala.
Takže hlásím, že mám první dělnice zemního, hurá.