U mě má asi nějaké patálie skalní v zemním hnízdě. Usazená byla jako poslední 19.4. a na dělnice jsem čekal o 14 dní déle než u ostatních 2 sklaních. Bylo jich pomálu a provoz byl slabý. Posledních pár dní vídám že opět vylétává matka a s ní sporadicky asi jen jedna dělnice. Dnes až do 10:30 dokonce byla vidět jen matka a potom se objevila patrně nová dělnice. Je fajn že to nevzdává.
Ostatní 4 hmízda mají provoz pěkný, občas se potkají i 3 dělnice na česně. O víkendu bych chtěl něco natočit, toho pohledu se nikdy nenabažím
Objevil jsem 3 divoká hnízda. U jednoho jsem sejmul slídícího zavíječe. 2 jsou jsou ve stěně mezi mezi pískovcovými štuky, jedno v zemi. Zajímalo by mě, co v té stěně může být za izolační materiál a kolik je tam prostoru. Vstupních otvorů tam těžko bude víc a ten který objevila matka je rozměrem tak maximálně pro ní.
Jak jsem už psal, letos hodně otravují mouchy na česně a s postupem času jsou drzejší a drzejší. To s úspěchem využívám a likviduji je bateriovým vysavačem, na který jsem si z mirelonu udělal nástavec. Tím že se nebojí jdou lehce zpacifikovat. Obal filtru je průhledný, tak je vidět když se nezadaří a pak stačí chvilku počkat než se vrátí.